2gether.se

Hur spelar man Svarte Petter?

Hur spelar man Svarte Petter?

Svarte Petter är ett klassiskt kortspel som både kan spelas med speciella kortlekar, men också med en vanlig kortlek. Spelar man med en vanlig kortlek är det spader knekt som representerar Svarte Petter, och också det kortet man inte vill sitta med när spelet är slut. Det är ett ovanligt spel då det oftast inte finns en vinnare när spelet är slut, men däremot en förlorare. Förutom att vara ett spel är Svarte Petter också ett uttryck för en uppgift som ingen vill åta sig, t.ex. ”I slutändan satt han där med Svarte Petter”. Uttrycket kommer från resultatet i spelet Svarte Petter.

Kortlekar man kan använda

Det finns många olika kortlekar för Svarte Petter, ofta är motiven diverse seriefigurer. Dessa kortlekar passar barn väldigt bra, medan vuxna kanske hellre vill spela med en vanlig kortlek då en sådan oftare är mer lättillgänglig. Vanliga kortlekar kan dock vara rätt så standardmässiga och tråkiga. Vill du ha en mer personlig kortlek kan du designa en unik kortlek med hjälp av dina fotografier. På så sätt blir din kortlek roligare och mer personlig. Tjänsten finns hos smartphoto. De har precis har lanserat denna produkt och är ensamma om den i branschen. Hos dem kan man förutom att skapa en vanlig kortlek även skapa en personlig Löjliga familjen-, Memo-, Domino- och @MyUNO-kortlek.

Hur spelet går till

Svarte Petter kan spelas med fyra till sju deltagare. Korten, alla förutom klöver knekt, delas ut. Alla som har ett par i en valör parar ihop dem och lägger dem i en hög på bordet. Det är endast spader knekt som inte får paras ihop med något annat kort då det kortet är Svarte Petter. Spelet börjar med att personen som kommer efter given drar ett kort ifrån personen som sitter till vänster om henne eller honom. Sedan fortsätter spelarna på samma sätt i tur och ordning att dra ett kort från personen som sitter till vänster om sig. Spelet fortsätter tills en person sitter med ett kort kvar i handen, Svarte Petter. Denna personen har då förlorat spelet.