2gether.se

Två roliga kortspel

Två roliga kortspel

 

Det finns en oändlig uppsjö av kortspel. Med en kortlek i sin ägo är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på. Kortspel är en aktivitet som man ägnat sig åt sedan 1300-talet i Europa, i övriga världen längre än så. Alltså är det inte speciellt konstigt att det finns så många sätt att ägna sig åt denna roliga aktivitet. Här följer två exempel på några välkända och mycket uppskattade kortspel.

Friends Relaxing After Barbecue

Chicago

Chicago härstammar troligtvis från Sverige och började spelas under sent 1900-tal, 1980 för att vara exakt. Spelet påminner litegrann om poker och spelas av två till fyra spelare. Alla spelare får fem kort på handen och i varje giv får man ett köp, det vill säga man får kasta valfritt antal kort och ersätta dem med nya. Oftast spelar man tre givar i varje spel. I slutet av varje giv får den med högst hand, enligt pokerregler, de poäng som handen är värd enligt spelets poängsystem. När man kört tre gånger är det dags för utspel där det handlar om att vinna det sista sticket som även det ger poäng till vinnaren. Vinnaren är den som först når upp till 52 poäng eller mer. Man kan dock bara vinna, om man är den som har högst poäng innan den vinnande omgången börjar spelas.Samt att man säger Chicago innan slutomgången. I det fall man då skulle förlora, omgången erhåller man 15 minus poäng, skulle man dock vinna det sista utspelet och dessutom gå ut med en hjärter två erhåller man 15 poäng plus 2 poäng.

id7

Plump

Plump är ett populärt kortspel som från början kallades beredskap. Kortspelet påminner till viss del om ett annat kortspel, nämligen whist. De två spelen skiljer sig dock åt på några punkter. Plump går ut på att ta hem ett visst antal stick, det antal som man gissat på innan utspelet börjat.

I början av spelet utses en protokollförare som håller reda på spelarnas poäng. Man använder sig av hela kortleken, antalet kort beror på hur många spelare som deltar. När man fått sina kort ska man sedan gissa hur många stick man tror sig kunna ta i det efterföljande utspelet. Lyckas man får man lika många poäng som antal stick plus tio och misslyckas man får man en plump – en företeelse som också gett spelet dess namn.