2gether.se

Rödskägg

Rödskägg

Rödskägg är ett svenskt kortspel, som bär likheter till många andra svenska kortspel, till exempel plump. I båda spelen gäller det nämligen att ta stick. Skillnaden är att man i plump måste ta exakt så många stick som man har begärt, medan det i rödskägg helt enkelt gäller att ta så många stick som möjligt. Något annat som utmärker just rödskägg är den mängd regler och speciella bestämmelser som spelarna måste följa, för att de inte ska råka på straffpoäng. Dessa regler innefattar till exempel att givaren måste knacka på kortleken innan alla får titta på sina kort (”knack för kort och titt och felgiv”) och att man måste knacka i bordet när man har kommit ner på en och noll poäng – man ”knackar för sin etta” och ”knackar för sin utgång”.cards-766106_960_720

Rödskägg börjar med att alla spelare står på tolv poäng. Målet är att ta sig ner till noll poäng, genom att vinna stick. Under varje omgång tilldelas spelarna sex kort, och man kan således ta som mest sex stick per spelomgång. En omgång inleds med att man går laget runt och begär stick, det vill säga meddelar hur många stick man tror att man kan vinna. Den som begär högst får leda spelet. Man kan förutom antal stick också säga ”rödskägg”, vilket spelet fått sitt namn ifrån. Att begära rödskägg innebär att man vinner hela spelet om man tar alla stick i omgången, oavsett hur hög poäng man står på. Om man inte tar alla stick förlorar man dock, och blir ”Rödskägg” direkt. Om man normalt tar färre stick än man har begärt får man straffpoäng som är lika med mellanskillnaden – man ”ryker”.

Det som gör en omgång rödskägg trevligt och roligt är dock inte bara spelet i sig, utan också sällskapet och omgivningarna. En av de trevligaste platserna att spela kort med sin familj eller sina vänner är utomhus en varm sommarkväll. De svenska somrarna är dock inte kända för att erbjuda så många varma kvällar, och om man vill skapa fler tillfällen att spela kort ute kan det därför vara en bra idé att bygga ett växthus på tomten. Då förlänger man utomhussäsongen, och kanske därmed även rödskäggssäsongen.