2gether.se

Hur spelar man Vändåtta?

Hur spelar man Vändåtta?

Vändåtta är ett roligt kortspel som kan spelas av två eller fler spelare. Du behöver en vanlig kortlek. Här kommer vi att gå igenom reglerna för spelet. Men vi kommer också lära oss lite om hur strokepatienter kan ha glädje av spelet. Vändåtta går ut på att bli av med de kort man har på hand. De spelare som är med turas om att lägga ett eller fler kort i en gemensam hög. Vilket kort som ligger överst i högen styr vilket eller vilka kort på hand som den aktuella spelaren får lägga.

Cards gameFördelar med kortspel

Det finns många fördelar med kortspel. Det är inte bara ett nöje utan också något som kan vara intellektuellt stimulerande. Ni förstår säkert att vändåtta kräver en del tankeverksamhet. Kortspel är både stimulerande och roligt och faktum är att stroke-patienter kan träna upp motoriken med hjälp av kortspel. Detta är något som många inte känner till om kortspel. För strokepatienter kan det vara en precis lagom utmaning för motoriken att hålla i kort och lägga dessa på bordet på ett visst sätt. Dessutom kan det bli ett roligt sätt för patienterna att lära känna varandra och få bra social stimulans.

Mer om reglerna

Börja med sex kort på hand och lägg ett kort på bordet. Nu gäller det för spelarna att först bli av med sina kort. Man kan lägga ett kort i samma färg eller valör som det översta kortet i högen. Dessutom kan man alltid lägga en åtta eller ett ess. Ett ess styr vilken färg nästa spelare får spela medan om man lägger en åtta får man välja färg fritt. Däremot får man aldrig lägga en åtta på ett ess eller ett ess på en åtta. Har man flera kort av samma valör på hand får man lägga dessa på samma gång om möjligheten uppstår. Kan man inte lägga så drar man upp till tre nya kort från högen.